فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرحسین هاشمی عطار، حسن فرشچی، نرگس افضلی، سعید نقیبی صفحات 75-79
    مقدمه
    افزایش فشار خون در دوران حاملگی یکی از مهم ترین علل حاملگی های پرخطر می باشد. سونوگرافی داپلر بندناف به عنوان یکی از روش های ارزیابی کننده ی خون رسانی بندنافی– جنینی (Fetoplacental) اهمیت فراوانی در حاملگی های پرخطر دارد.
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر افزایش فشار خون حاملگی بر میزان جریان خون و مقاومت عروقی عروق بندناف با استفاده از سونوگرافی داپلر می باشد.
    مواد و روش ها
    35 خانم حامله با ازدیاد فشار خون حاملگی و 61 خانم باردار با فشار خون طبیعی در سه ماهه سوم حاملگی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام سونوگرافی داپلر در تمام موارد بر اساس اسپکتروم به دست آمده از شرایین بندناف، مقادیر حداکثر سرعت سیستولیک (PSV)، سرعت انتهای دیاستولی (EDV) و سرعت متوسط (Mean Velocity) اندازه گیری شد و بر اساس آنها اندکس های مقاومت عروقی (RI) و ضربان پذیری عروقی (PI) و نسبت جریان خون سیستول به دیاستول(S/D) محاسبه شدند.
    نتایج
    میانگین اندکس های S/D، PI، RI در حدود هفته ی 31 بارداری در گروه مورد، به ترتیب 77/0، 39/1، 88/4 و در گروه شاهد، به ترتیب 64/0، 08/1، 97/2 بود که بر اساس آزمون مقایسه ی میانگین ها در هر سه مورد اندکس های فوق به طور معنی دار در گروه مورد، بالاتر هستند (01/0P<).
    نتیجه گیری
    اندازه گیری اندکس های شریان نافی در بیماران مبتلا به ازدیاد فشار خون حاملگی بدون سایرعلل حاملگی های پرخطر نظیر دیابت یا اختلالات رشد داخل رحمی (IUGR) می تواند به عنوان فاکتور ارزیابی کننده ی خون رسانی بندنافی- جنینی توصیه شود تا بتوان مشکلات بارداری را کاهش داد.
    کلیدواژگان: Pregnancy hypertension، Umbilical artery، Doppler ultrasound، Spectral doppler
  • غلامرضا مهاجری، مقدم، مریم زینال، پور، فاطمه نجفی صفحات 81-87
    مقدمه
    شناخت یک روش مناسب با دقت بالا و هزینه ی کم در تشخیص زودرس بیماری عروق کرونر، می تواند در کنترل و کاهش موارد مرگ و میر کمک کننده باشد. با وجود این مسئله این سئوال مطرح است که یک شرح حال تیپیک می تواند دقت بیشتری در تشخیص ضایعات آناتومیک عروق کرونر نسبت به سایر روش ها مانند تست ورزش یا اسکن میوکارد داشته باشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین دقت عوامل سه گانه ی شرح حال، تست ورزش معمولی و اسکن میوکارد با دارو یا با فعالیت در تشخیص ضایعات آناتومیک عروق کرونر خانم ها می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی مقطعی توصیفی تحلیلی، 420 بیمار خانم که جهت انجام آنژیوگرافی عروق کرونر طی سال های 87-86 در بیمارستان های رضوی و جوادالائمه بستری بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. تمام این بیماران با توجه به نتایج حاصله از شرح حال و یا اقدامات تشخیصی مانند تست ورزش و اسکن میوکارد با دارو یا با فعالیت، کاندیدای عمل آنژیوگرافی شده بودند. سپس دقت و حساسیت و ویژگی هر یک را در تشخیص ضایعات آناتومیک عروق کرونر با آنژیوگرافی کرونر به عنوان روش تشخیص طلایی مقایسه شد.
    نتایج
    در بین420 بیمار بررسی شده، 87/65 درصد بیماری عروق کرونر داشتند. ارتباط بین شرح حال و بیماری عروق کرونر معنی دار بود و حساسیت، ویژگی و دقت شرح حال به ترتیب 1/78 درصد،2/47 درصد و3/77 درصد تخمین زده شد. بر طبق محاسبات انجام شده دقت تست ورزش در تشخیص بیماری عروق کرونر 1/57 درصد و حساسیت و ویژگی آن80 درصدو 1/26 درصد به دست آمد. در این مطالعه رابطه معنی داری بین تست ورزش و بیماری عروق کرونر مشاهده نشد. حساسیت و ویژگی و دقت اسکن میوکارد با دارو در این مطالعه9/90 درصد، 3/15 درصد و 1/73 درصد تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    شرح حال در مقایسه با تست ورزش و اسکن میوکارد با دارو دقت بالاتری دارد. علاوه برآن اسکن میوکارد با دارو، دقت و حساسیت بیشتری نسبت به تست ورزش در تشخیص ضایعات آناتومیک عروق کرونر دارد.
    کلیدواژگان: Angiography، Exercise test، Myocardial scan، Ischemic heart disease، Coronary artery disease
  • احمدصفاری، محمدرضا خاکزاد، سیدعلی هوشیار، سیده روشنک حجازی، ندا داوریاری صفحات 89-95
    مقدمه
    کاهش آهن زورس ترین مرحله ی فقر آهن محسوب می شود. فقر آهن توام با کم خونی پیشرفته ترین مرحله ی فقر آهن است.کم خونی به درجات گوناگون ظاهر می شود و پیامدهای آن بر روی سلامت بسیار اهمیت دارد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی فراوانی کم خونی فقر آهن در دانشجویان دختر رشته های پزشکی و مقایسه با رشته های غیر پزشکی انجام شده است. فرضیه ای که در این پژوهش مد نظر بوده است این است که آیا میزان سواد مخصوصا تحصیلات عالیه در پیشگیری از این بیماری تاثیر دارد یا خیر؟
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی توصیفی– مقطعی درسال های 1384-1386در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد روی دانشجویان دختر انجام گردید. 189 دانشجوی دختر در دوگروه پزشکی(91نفر)وغیر پزشکی (98نفر) در این پژوهش به صورت داوطلبانه شرکت کردند. از کلیه دانشجویان آزمایشات خون شامل: اندازه گیری میزان آهن، هموگلوبین، هماتوکریت، فریتین، TIBC و شمارش گلبول های خون انجام شد. مشخصات فردی، نتایج آزمایشگاهی، علایم بالینی در پرسش نامه که دارای 33 بند بود جمع آوری و با استفاده ازآمار توصیفی و جداول توزیع فراوانی و نرم افزار SPSSوآزمون های آماری آنالیز یک طرفه و دوطرفه و توکی پردازش شد.
    نتایج
    از 189 دانشجوی مورد مطالعه به طور کلی 166 نفر(44/88%) سالم و 23 نفر(5/11%) مبتلا به کم خونی فقر آهن بودند. از این تعداد 9 نفر دانشجوی پزشکی و14 نفر دانشجوی غیر پزشکی بودند،60 نفر مبتلا به فقر آهن و 78 نفر دچار اختلال در یکی از شاخص های خونی مورد مطالعه بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج آماری نشان می دهد که فراوانی کم خونی فقر آهن در بین دانشجویان، در مقایسه با گروه های کم سواد بیشتر می باشد. به طوری که حتی در دانشجویان رشته ی پزشکی بین دو گروه علوم پایه که اطلاعات پزشکی کمتری نسبت به دانشجویان دوره های بالینی دارند، تفاوت مهم و معنی داری وجود ندارند.
    کلیدواژگان: Iron deficiency، Anemia، Ferritin
  • زهرا مصطفوی، مهسا جعفریان صفحات 97-103
    مقدمه
    اختلال عمکلرد تیروئید در سالمندان شایع است، اما تظاهرات بالینی در سالمندان در اکثر موارد خفیف، مبهم و اغلب پنهان و نامشخص هستند.
    هدف
    تعیین نحوه ی عملکرد تیروئید در افراد بالای 55 سال جهت تعیین فراوانی اختلالات کلینیکال و ساب کلینیکال در تیروئید.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بر روی 25 مرد و 25 زن از افراد بالای 55 سال که به درمانگاه های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی در سال 86 و 87 مراجعه کردند، انجام گردید. برای هر فرد یک پرسش نامه توسط پزشک پرگردید،که حاوی مشخصات بیمار، سابقه ی بیماری های تیروئیدی، علایم و نشانه های بالینی و نتایج آزمایشات بود. هم چنین برای هر فرد آزمایشاتRMA TSH و T4 Total اندازه گیری شد و در صورت نیاز تست های تکمیلی برای تشخیص بیماری و عوارض انجام گردید. در نهایت نتایج با مقالات و کتب مرجع مقایسه گردید.
    نتایج
    شیوع اختلال عملکردی تیروئید14 درصد (7 مورد) بود، که این اختلالات به این شرح زیر بودند: 4 نفر (8%) هایپوتیروئیدی کلینیکال، 2 نفر (4%) هایپوتیروئیدی ساب کلینیکال و 1 نفر (2%) هایپرتیروئیدی کلینیکال،اما موردی از هایپرتیروئیدی ساب کلینیکال در مطالعه ی ما دیده نشد. 2 بیمار (4%) سابقه ی قبلی هایپوتیروئیدی کلینیکال داشتند. شایع ترین علامت در بیماران هایپوتیروئید، خستگی (66%) و ضعف (50%) بود و سایر تظاهرات به این شرح بودند: یبوست(33%)، خشکی پوست (33%)، عدم تحمل سرما (33%). عارضه ی هایپرکلسترولمی در 50 درصد بیماران مبتلا به هایپوتیروئیدی وجود داشت و رابطه ی معنی داری بین هایپوتیروئیدی و هایپرکلسترولمی وجود داشت (186% = P).
    نتیجه کیری: در افراد سالمند که از خستگی و ضعف شاکی هستند بررسی تیروئید پیشنهاد میشود. عارضه ی هایپرکلسترولمی به شکل معنی داری در میان بیماران هایپوتیروئیدی بیشتر بود. اما در این مطالعه بین جنس واختلال عملکرد تیروئید و هم چنین بین گروه های سنی و اختلال عملکرد تیروئید رابطه ی معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: Thyroid dysfunction، Hyperthyroidism، Hyperthyroidism، Geriatric patients، Hypercholesterolemia
  • سعید ناظمی، عباس نوریان، پیمان خواجه غیاثی، بهرام زرمهری صفحات 105-110
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین اختلالات عصبی در بالغین جوان است که یکی از اتواع آن نوع پیش رونده ی ثانویه است. از بین این داروهای جدید مولتیپل اسکلروزیس، میتوکسانترون که دارویی ایمونوساپرسیو و سیتوتوکسیک است نظر محققین را به خود جلب نموده است، اما تجربیات حاصل از درمان سرطان با این دارو نشان داده است که این دارو دارای عوارض خونی، قلبی و کبدی می باشد. عوارض قلبی این دارو شامل نارسایی قلبی وکاهش اندکس کسر جهشی میباشد که میزان آن مورد اختلاف است.
    هدف
    تعیین تغییرات اندکس کسر جهشی ناشی از میتوکسانترون در درمان بیماران با نوع ثانویه پیش رونده ی مولتیپل اسکلروزیس.
    مواد و روش ها
    44 بیمار مبتلا به نوع ثانویه ی پیش رونده ی مولتیپل اسکلروزیس در صورتی که هر گونه بیماری قلبی، کبدی یا خونی نداشته، باردار نبوده و یا تحت درمان با داروهای ایمونوساپرسیو دیگر قرار نداشته باشند، وارد مطالعه شدند و هر 3 ماه یک بار دوز mg/m212 داروی میتوکسانترون را به صورت وریدی دریافت نمودند (مجموعا 8 تزریق). قبل از هر تزریق بیماران تحت اکوکاردیوگرافی قرار گرفته و میزان اندکس کسر جهشی آن ها ثبت می گردید. در صورتی که این اندکس زیر50 درصد بود تزریق انجام نمی شد و به بیمار 2 تا 6 ماه فرصت داده می شد و سپس اکوکاردیوگرافی تکرار میشد. اکوکاردیوگرافی ها در روز تزریق دارو یا روز قبل از آن انجام می شد و در صورت نیاز، تکرار اکوکاردیوگرافی نیز در شرایط مشابه انجام می گردید، ضمنا جهت حداقل رساندن میزان خطا، هراکوکاردیوگرافی، در دو نوبت صورت می گرفت.
    نتایج
    از 44 بیمار مورد بررسی (20 نفر مرد و 24 نفر زن) در طول درمان 4 بیمار دچار کاهش اندکس کسرجهشی به زیر 50 درصد شدند که بعد از 2 تا 6 ماه به تاخیر انداختن تزریق و انجام اکوکاردیوگرافی مجدد، این حالت برطرف گردید. در مجموع پس از انجام مطالعات آماری مشخص شد که این دارو باعث کاهش معنی داری در اندکس کسر جهشی در طی 8ماه تزریق دارو نشده است. میزان کسر جهشی در دو جنس اختلاف آماری واضحی نداشت. میانگین کسر جهشی در طول 8 ماه به طور واضحی سقوط نشان نداد.
    نتیجه گیری
    میتوکسانترن در10درصد بیماران باعث کاهش کسر جهشی قلب شد که قابل برگشت بوده و کلا در بیماری مالتیپل اسکلروزیس فواید این دارو از مضرات آن بیشتر است.
    کلیدواژگان: Multiple sclerosis، Mitoxantrone، Heart failure، Echocardiography، Ejection fraction
  • عنایت الله نعمت خراسانی، امین طالبی صفحات 111-116
    مقدمه
    در یک دهه ی گذشته کاهش قابل توجهی در آسیب های ناشی از سوختگی به علت مراقبت های پزشکی به وجود آمده است. یکی از پاسخ های عمده ی بدن به سوختگی، تغییرات ایجاد شده در سیستم متابولیکی و نیازهای تغذیه ای فرد می باشد.
    هدف
    مسایل مختلف و ضد و نقیضی در این خصوص به دست آوردیم که ما را بر آن داشت با توجه به وجود یک بخش مرجع (مرکز سوختگی امام رضا (ع) مشهد) تحقیقی جامع در حد امکانات خود بر روی جمعیت آماری اطفال مبتلا به سوختگی بستری در این مرکز انجام دهیم.
    مواد و روش ها
    تعداد 452 کودک مبتلا به سوختگی 1تا 15 سال (268 پسر و 184 دختر) که در طی یک سال (از 1/2/83 لغایت 3/4/84) در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد تحت درمان قرار گرفته بودند، مورد بررسی ثرار گرفتند. 3 معیار متابولیکی شامل: 1- میزان قند خون 2- میزان پروتئین توتال سرم 3- میزان چربی های سرم (کلسترول و تری گلیسیریدها) بیماران را در 3 فاز الف) روز اول بستری، ب) هفته ی اول بستری، ج) موقع ترخیص اندازه گیری شد. همه بیماران بر اساس فرمول بروک (Brooke) احیاء شده و بر اساس وضعیت بالینی، پاسخ بیماران و گروه سنی تغییراتی در آن داده شد. NGTube برای تمام بیماران با سوختگی بیش از 15 درصد گذاشته و حمایت تغذی های زودرس نیز برای آن ها انجام شد. داده ها بوسیله آزمون های آماری میانگین نمونه های جفت و میانگین دو نمونه ی مستقل وchi-square مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    در این تحقیق 184 دختر (7/40%)و 268 پسر(3/59%) 1 تا 15سال بررسی شدند. میانگین درصد سوختگی در جمعیت دختران 2/23 درصد و درجمعیت پسران 7/26 درصد بود. از نظر طول مدت بستری 67 نفر(شامل 32 دختر (39/17%) و 35 پسر(05/13%)) از بیماران به علت سوختگی شدید با عوارض ناشی از آن طی مدت بستری فوت نمودند (82/14%). از نظر تغییرات معیارهای متابولیکی بیشترین تغییرات به ترتیب شامل: 1- تغییرات میزان قند خون (بالاخص بین روز اول بستری و هفته ی اول بستری شدن) 2- میزان چربی های سرم 3- میزان پروتئین های سرم (بالاخص بین روز اول بستری شدن و هفته ی اول بستری شدن) می شدند.
    نتیجه گیری
    آسیب حرارتی ناشی از انواع سوختگی ها می توانند تغییرات فاحشی را در سیستم متابولیکی و تغذیه ای افراد بالاخص اطفال ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: Burn، Metabolism، Hyperglycemia، Hypercholesterolemia، Hypertriglyceridemia، Hypoalbuminemia
  • مرتضی تقوی، رباب ابوترابی، ر مژگان افخمی زاده، شکوفه بنکداران، رضا رجبیان صفحات 117-122
    مقدمه
    پرولاکتین در سه وزن مولکولی متفاوت: کوچک، بزرگ وخیلی بزرگ یا ماکروپرولاکتین در سرم وجود دارد. وجود ماکروپرولاکتین که معمولا کمپلکس پرولاکتین و IgG است ممکن است عامل هیپرپرولاکتینمی در تعداد زیادی از بیماران باشد. فعا لیت بیولوژیک ماکروپرولاکتین کم است و ماکروپرولاکتینمی معمولا بدون علامت و ایدیوپاتیک شناخته می شود.
    هدف
    از آن جا که در مورد همراهی ماکروپرولاکتینمی و هیپرپرولاکتینمی ناشی از ماکروآدنوم های هیپوفیز بررسی انجام نشده است. این مطالعه در بیماران مبتلا به ماکروپرولاکتینما انجام شده است وهدف از این مطا لعه بررسی همراهی ماکروپرولاکتینمی و ماکروپرولاکتینما با روش رسوب با پلیاتیلن گلیکول و مقایسه علایم کلینیکی (گالاکتوره وآمنوره) این بیماران با بیماران بدون ماکروپرولاکتینمی بوده است.
    مواد و روش ها
    در 10 بیمار مبتلا به ماکروپرولاکتینوما (ماکرو آدنوما در عکس برداری هیپوفیز- سطح پرولاکتین بیشتر از 100 میلی گرم در لیتر و پاسخ بالینی و رادیولوژیک به آگونیست های دوپامینرژیک پس از شروع درمان) بررسی از نظر وجود ماکروپرولاکتین با روش رسوب ماکروپرولاکتین با پلی اتیلن گلیکول انجام شده است.
    نتایج
    با این روش در 1 بیمار ماکروپرولاکتینمی اثبات گردید. علایم بالینی در زمان مراجعه در 10 بیمار کاملا کلاسیک ومشابه بود ودر پی گیری نیز تغییرات بالینی و رادیولوژیک یکسان بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که ماکروپرولاکتینمی می تواند با ماکرو پرولاکتینوما همراهیداشته باشد.
    کلیدواژگان: Macroprolactinemia، Macroprolactinemia، Poly Ethylene glycol
  • سعید نقیبی، نرگس افضلی، عبدالله کراچیان صفحات 123-126
    مقدمه
    یافته ی اصلی سونوگرافی در انسداد ادراری، کشف هیدرونفروز می باشد. هیدرونفروز یک واژه ی توصیفی است که به وجود اتساع غیرطبیعی در لگنچه صرفه نظر از علت آن اطلاق می شود. اوروگرام داخل وریدی (IVU) می تواند در نشان دادن جزئیات عملکردی و آناتومیک انسداد، بهتر از سونوگرافی که عمدتا در بر گیرنده ی اطلاعات آناتومیک است مفید واقع گردد، با این وجود در مورد استفاده از دو روش مذکور در تشخیص هیدرونفروز اختلاف نظر وجود دارد.
    هدف
    هدف از این مطالعه تعیین حساسیت سونوگرافی در مقایسه با IVU جهت تایید هیدرونفروز کلیوی (انسدادی یا غیر انسدادی) می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به شکل آینده نگر- مقایسه ای بر روی 70 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی بیمارستان های آریا و 22 بهمن در فاصله ی زمانی فروردین 1384 تا مهرماه 1385 انجام گرفت. بیماران تحت سونوگرافی کلیه ها و IVU قرار گرفته و فراوانی و صحت تشخیصی هیدرونفروز در روش سونوگرافی در مقایسه با روش طلایی IVU تعیین شد و هم چنین متغیرهایی نظیر سن، جنس، اندازه ی کلیه، اکوی نسجی کلیه، وجود سنگ در حالب، وضعیت مثانه در IVU و وجود سنگ در KUB در این بیماران مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    در70 بیمار مورد بررسی متوسط سن آن ها 3/16± 36 سال با دامنه ی سنی بین 12 تا 72 سال بود. نتایج نشان داد که در مقایسه ی یافته های سونوگرافی و IVU میزان حساسیت سونوگرافی برای تشخیص هیدرونفروز نسبت بهIVU 41/79 درصد، ویژگی برای تشخیص هیدرونفروز 55 درصد، ارزش اخباری مثبت 62 درصد و ارزش اخباری منفی 74 درصد بود. هم چنین میزان صحت تشخیصی کلی سونوگرافی در مقایسه با IVU در تشخیص هیدرونفروز 67 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که گرچه سونوگرافی جایگزین IVU نمی باشد، اما میتوان از این روش به عنوان اولین قدم تشخیصی در جستجوی هیدرونفروز و به عنوان یک تست غربالگری مناسب برای انسداد ادراری در بیماران دچار ازوتمی استفاده نمود. استفاده از IVU در بیماران دچار رنال کولیک با سونوگرافی نرمال و در انسدادهای حاد توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: Hydronephrosis، Ultrasonography، IVU، Urinary obstruction
  • زهرا مصطفوی، مجید میرصدرایی، ضیاا..حقی صفحات 127-130
    مزوتلیومای جنب به دو نوع بدخیم و خوش خیم تقسیم می شود که نوع خوش خیم آن کمتر دیده میشود. نوع خوش خیم یا به طور تصادفی کشف می شود یا به علت اثر فشاری بر بافت اطراف با درد سینه، تنگی نفس یا سرفه تظاهر می کند. در این مقاله یک مورد مزوتلیومای خوش خیم فیبروز در یک خانم میان سال که تشخیص تومور مدت ها غفلت شده و به علت توده ی حجیم با تظاهر تنگی نفس و درد سینه و درد شانه معرفی می شود. این بیمار خوشبختانه با عمل جراحی تومور کاملا برداشته شده و بیمار به حالت طبیعی برگشته است.
    کلیدواژگان: Benign fibrous Mesothelioma، Pleura، Tumor، Localized mesothelioma
  • صفحه 13
|
  • Hashemi Attar Ah, Farshchi H., Afzali N., Naghibi S Pages 75-79
    Doppler ultrasound of umbilical vessels is a method of evaluating fetoplacental blood flow which is very important in high risk pregnancies and can predict both the duration of maternal hospitalization and fetal mortality rates in IUGR. Pregnancy induced hypertension is one of the most important causes of high-risk pregnancies. In this study,the rate of blood flow through umbilical artery as well as its degree of resistance were measured, using Doppler ultrasound in the patients with pregnancy induced hypertension.This is a cross-sectional study which was carried out on 35 pregnant women with pregnancy induced hypertension in the year of 2004. All of the cases were studied during their third trimester. 61 pregnant women in their third trimester were selected as the control group. They all had normal blood pressure. Doppler ultrasound of umbilical artery was performed for both the case and the control groups. Then, Peak Systolic Velocity (PSV), End Diastolic Velocity (EDV) and mean velocity were measured, based of which Resistive Index (RI), Pulsatility Index (PI) and Systolic to Diastolic ratio (S/D ratio) were calculated. Finally the statistical analysis was performed on the obtained recorded data, using SPSS software.The results indicate a measure of 0.77 for RI; 1.39 for PI and 4.88 for S/D ratio in the case group while in the control group,such measurements were calculated as 0.64; 1.08 and 2.97, respectively. As a whole, the comparison of the mean values of the mentioned indices revealed a significant difference between the two groups (P<0.01). The case group were significantly rated higher in terms of the above mentioned indices.In patients with pregnancy induced hypertension without having other risk factors (such as diabetes, mellitus and IUGR), Doppler ultrasound should be used for evaluating the degree of fetoplacental blood flow in order to decrease the risk of pregnancy complications.
  • Mohajeri Moghadam Ghr, Zeinalpour M., Najafi F Pages 81-87
    Coronary artery disease (CAD) is the most common cause of death in the world. Finding an accurate way to detect the CAD in early stages is important. In this study, our aim was to assess the rates of accuracy, sensitivity and specificity of history taking, exercise test and myocardial scan with drug or exercise, in the diagnosis of CAD in the patients who undergo angiography. In a cross-sectional study, 420 female patients who referred to Razavi and Javad-AL-Aeme Hospitals for angiography during 2007 to 2008, were studied. Having done the angiography, we came to determine which method (history, exercise test or scan) was the most appropriate for preparing the patient for angiography. To do so, their rates of accuracy, sensitivity and specificity were calculated. Sixty five percent of the subjects were suffering from CAD. The mean age of the patients was 58 years. Hypertension, hyperlipidemia, diabetes and smoking were detected in 39%, 42%, 24% and 5% of the cases, respectively. The rates of accuracy, sensitivity and specificity were respectively calculated as 3%, 78.1%,47.2% for history taking; 57.1%, 80%,26.1% for exercise test and 73.1%,90.9%,15.3% for myocardial scan with drug. According to the results of this study and with regard to the relatively high cost of perfusion scan and exercise test, it seems that history taking has a high rate of accuracy in predicting and diagnosing CAD. Exercise test, in comparison with myocardial scan, has lower rates of accuracy, sensitivity and specificity in women.
  • Safari A., Khakzad Mr, Houshyar A., Davaryari N., Homauonmeher S Pages 89-95
    A decrease in serum iron is considered the first phenomenon emerging in the process of Iron deficiency anemia (IDA).In advanced phases of IDA various degrees of anemia occur. Regarding the importance of IDA and its consequences especially on individual’s health, we performed a survey on the female students of medicine to compare the prevalence of IDA between them and female students majoring in other fields. The present study hypothesizes that education level; particularly college education has some effects on the prevention of this disease. This cross-sectional descriptive study was performed in Mashhad Islamic Azad University during the years of 2005 to 2007.189 female students (91 students of medicine and 98 students of other majors) volunteerly participated in the study. Cell blood count, serum ferritin concentration, serum iron test, hemoglobin, Hct, TIBC, were administered for all the students. Then, the subjects’ individual data and the results of their blood tests completed a questionnaire and were analyzed for descriptive statistic,One-way and two-way ANOVA and tooky test, using SPSS software.Among 189 students, 166(88.44%) were found to be normal and 23(11.5%) were detected for iron deficient anemia. In the infected individuals, 9 (39.13%) were students of medicine while the other 14 (60.9%) persons were students of other majors. Also, it was found out that 60 (31.74%) were affected by iron deficiency and 78 (41.26%) had disorders of blood indexes.Statistical findings of this study revealed that the prevalence rate of IDA was lower in the students of higher education in medical sciences in comparison with those of lower levels of medical knowledge. IDA was even higher in extern and intern of medicine in comparison with students of basic science.
  • Mostafavi Z., Jafarian M., Razmara H Pages 97-103
    Thyroid dysfunctions are common among the elderly, but their clinical manifestations are more vague, subtle and often hidden. The aim of this study was to determine the thyroid functions in people over 55 years old for determining sub clinical thyroid disorders.This investigation was performed on 25 men and 25 women over 55 years old who had referred to the out- patient clinics of Islamic Azad University of Mashhad during the period of 2007-2008. For each patient, a questionnaire was filled out by a physician. The questionnaire contained some information about the patient’s individual data, his/her past record of thyroid dysfunctions, clinical signs and symptoms and the results of thyroid tests. The laboratory tests included TSH and total T4. Also, if required, complement tests for diagnosing the disease and complications were preformed. Finally, the results were compared with those in the reference books and the related articles.The prevalence rate of thyroid dysfunctions was 14% (7 cases). The frequency rate of the identified disorders were as follows: 4 persons (8%) were suffering from clinical hypothyroidism; 2 persons (%4) from subclinical hypothyroidism and one person (2%) from clinical hyperthyroidism. However, no case of subclinical hyperthyroidism was observed. Two persons (4%) had a previous history of clinical hypothyroidism. Among the patients, 20% of the women and 8% of the men were involved in thyroid dysfunctions, but there was no significant correlation between the factor of gender and thyroid dysfunction (P=.417). Also, there was not any significant association between the age group and thyroid dysfunctions (P=0.687). The most frequent symptoms in hypothyroid patients were fatigue (66%) and weakness (50%). The other manifestations were as follows: constipation %33), dry skin (%33) and cold intolerance (%33). Moreover, hypercholesterolemia was observed in 50% of the hypothyroid patients and there was a significant relationship between hypothyroidism and hypercholesterolemia. (P=0.0186)For senile subjects complaining about fatigue, a test of thyroid function is recommended. Hypercholesterolemia was significantly higher among hypothyroid patients.
  • Nazemi S., Nourian A., Khaje Ghiasi P., Zarmehri B Pages 105-110
    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common neurological disorders in young adults.Mitoxantrone, as an immunosuppressant and cytotoxic drug has shown a slight beneficial effect on the progressive form of the disease. However, it has been experienced that in cancer treatment this drug has caused cardiologic side effects such as congestive heart failure and decrease in ejection fraction. The aim of this study is to investigate the left ventricular ejection fraction changes induced by Mitoxantrone as administered in patients with secondary progressive form of multiple sclerosis.During the years of 2005-2007, the patients with secondary progressive MS who referred to the Neurological Clinic of Aria General Hospital in Mashhad were included in our cross-sectional study. These patients had no history of hematological, cardiac or hepatic disorders. Neither they had ever used immunosuppressant drugs. They were prescribed to intravenously take 12 mg/m2 of Mitoxantrone every 3 months for at least 2 years. Before each infusion of Mitxantrone, the left ventricular ejection fraction (EF) was measured by echocardiography. After the treatment (8 infusions), the results of echocardiography were compared and analyzed through statistical methods using SPSS and Excel soft wares.Forty four patients with secondary progressive -MS were included in our study (24 females and 20 males). Five of the subjects were younger than 30 year old, 27 patients were between 30 and 40, and 12 patients were above 40. The data was analyzed using the method of repeated measures. The results demonstrate that Mitoxantrone had no significant effect on the left ventricular ejection fraction. Also, the trend mean of EF during 8 months showed no significant drop. The mean of EF between sexes was not significant, either. As a whole, ten percent of the subjects treated with Mitoxanterone showed a decrease of EF which returned to its normal stage once the treatment was stopped.The benefit from using Mitoxanterone in multiple sclerosis was more than the complication caused by its usage.
  • Nemat Khorasani E., Talebi A Pages 111-116
    Burn is the main cause of mortalities in children after motor accidents. One of The most important responses of the body to burn is creating changes in metabolic system and food needs. These changes are generally formed in intensive and high degree burns. So, in spite of the existence of just one source ward (Imam Reza burn ward), we decided to accomplish a comprehensive research study on the population of the children who were admitted in this center, consuming the existing facilities.In this descriptive-cross sectional research, 452 burned children aging 1 to 15 years old (268 boys and 184 girls) were surveyed. All the patients were being treated at the burn ward in Imam Reza Hospital for over one year (i.e. from 20/04/2004 to 24/06/2005). Three metabolic criteria including Fasting Blood Sugar, Total Serum Protein and Serum Lipid Profiles (cholesterol and triglycerides) were measured in 3 phases: a) the first day of confining, b) in the first week, c) at the dismissing time. All the patients were revived according to Brooke formula, and some changes were made in the base of clinical situation, patient's responses, and the age groups. NG tube was inserted and food supply was provided for all the patients with more than 15% burn.In this research, 184 girls (40.7%) and 268 boys (59.3%) aging from 1 to 15 years were examined. Regarding the factor of sex between the two groups, the mean age in the boys was 5.89 ±1.3 years, while in girls, it was 2.28  2.1 year. As for the etiology of burn, the degree of prevalence rated as 74.8% with hot liquids; 23.9% with flame; 0.6% with electricity. In terms of the mean percentage of burning, it was 23.2% in the girls and 26.7% in the boys. The mean and standard deviation of the duration of hospitalization was respectively 14.12 and 11.51 days for the girls and 17.97and 14.83 days for the boys. Over the period of hospitalization, 67 patients including 32 girls (17.39%) and 35 boys (13.05%) died because of the intensive burn or its side effects (14.82%). Regarding the metabolic criteria changes, the most changes occurred in the following order: 1) the changes in blood sugar (particularly between the first day and the first week of hospitalization), 2. The rate of serum fats 3.The rate of serum protein (especially, between the first day and the first week of hospitalization).Heat injuries resulted from burns can cause dramatic changes in the patients’ metabolic system and nutrition, particularly for children. Having a good control over these changes, a well-timed treatment and utilizing suitable reviving methods can have vital roles in decreasing the mortalities as well as the duration of hospitalization.
  • Taghavi M., Abutorabi R., Afkhami Zadeh M., Bonakdaran Sh, Rajabian R Pages 117-122
    Prolactin in human serum exists in 3 different molecular forms, i.e, monomeric, big and at times big big (Macroprolactin). Macroprolactin is a complex of prolactin and IgG and may account for a significant proportion of idiopathic hyperprolactinemia. Its biological activity is considered low or absent, usually idiopathic and poorly symptomatic. Since its association with a prolactin producing macroadenoma is poorly documented, we performed this study on the patients with Macroprolactinoma for the presence of macroprolactinaemia through its identification with Poly Ethylene Glycol. The study aims is to comparing the clinical (galactorrhea and oligomenorrhea) findings in patients with macroprolactinaemia and those without it.In this study 10 patients with Macroprolactinoma (macroadenoma in MRI of hypophysis, prolactin level more than 100μg/L and clinical and radiological response of tumor to dopamionergic agents after treatment) were evaluated for the presence of Macroprolactinemia, using Poly Ethylene Glycol precipitation test.Doing so, one patient infected by Macroprolactinemia was detected. At the time of reception, the clinical findings in all 10 patients were classic and similar and in the follow ups, both clinical and radiological changes were the same.Our Results suggest that Macroprolactinoma may be associated with Macroprolactinemia
  • Naghibi S., Afzali N., Kerachian A Pages 123-126
    The ultrasonographic findings of urinary obstruction indicate the diagnosis of hydronephrsis. Hydrophrosis is a descriptive term referring to the presence of dilatation of the pelvis and calyces and not to the cause of the dilatation. IVU can provide functional and anatomical details while ultrasonography can only provide anatomical details. There are some different ideas about diagnostic values of each method. The purpose of this study is to evaluate the ultrasonographic sensitivity in detection of hydronephrosis (obstructive or nonobstructive) as compared to IVU.This prospective comparative study was done on 70 patients referring to the radiology department of Bahman 22nd and Arya Hospitals since April 2006 to October 2007. Kidney ultrasonography and IVU were administered for all the patients. Then, the accuracy rate of ultrasonography in diagnosing hydronephrosis was determined comparing with IVU as a gold standard method. Some variables such as age, sex, the size of kidney, kidney parenchymal echo, ureteral stone, bladder condition in IVU and stone in KUB were evaluated in all the patients.Among 70 patients, the mean age was 36±16.3 years ranging from 12 to 72 years. Comparing ultrasonography with IVU, the sensivity of ultrasonography for diagnosing hydronephrosis was 79.41%, the specificity rate of ultrasonography was 55%; the positive predictive value was 62% and the negative predictive value was 74%. Also, the accuracy rate of sonography in diagnosing hydronephrosis was 67%.The results of this study suggest that although ultrasonography is not a substitute for IVU, it can be used as a preliminary tool for detecting hydronephrosis and as a screening diagnostic method for urinary obstruction in azotemic patients. IVU is suggested for acute urinary obstructions and in patients with renal colic and normal sono-findings.
  • Mostafavi Z., Mirsadraee M., Haghi Za Pages 127-130
    Mesothelioma of pleura is classified as malignant and benign. Benign mesothelioma is less frequent and may diagnose incidentally during routine chest X ray. Symptomatic cases usually show chest pain, dyspnea or cough due to compressive effect of tumor on surrounding tissue. In this article we present a benign fibrous mesothelioma in a female subject with shoulder pain and missed huge pleural mass. She referred because of long lasting dyspnea and chest pain. This subject was operated and complete resection of tumor results in complete resolution of symptoms.